Artroza kolena lahko povzroča veliko težav

Ogromno ljudi ima težave s koleni. Kolena so vsakodnevno zelo obremenjena, vendar se tega začnemo zavedati šele takrat, ko se pričnejo kazati prve težave. Dokler nam kolena služijo brez kakršnih koli bolečin, nanje ne damo veliko pozornosti. Ko pa nastopi obdobje težav, se nam lahko hitro zazdi, da ne bomo nikoli več uspeli početi stvari, ki smo jih lahko počeli v času pred bolečinami.

Ena izmed izredno pogostih težav oziroma bolezni je tudi artroza kolena. To je bolezen, ki se pojavi predvsem pri starejših ljudeh, ki imajo že zelo obrabljena kolena. Vendar pa to ni nujno. Vedno več je primero, ko se z artrozo kolen srečujejo tudi mlajši ljudje. Pr določenih posameznikih je pojav bolezni tudi gensko pogojen.

 

Prekomerna teža ali poškodbe pri športu

Strokovnjaki opozarjajo, da se artroza kolena velikokrat pojavi pri ljudeh, ki se soočajo s prekomerno težo. Kolena na žalost izredno težko vzdržijo velike obremenitve, ki jih prinašajo visoki kilogrami. Ljudje s prekomerno težo vedno težje in počasneje hodijo. Razlog za to je tudi v bolečinah v kolenih

Polet prekomerne teže pa je po drugi strani razlog tudi prekomerna športna aktivnost. To pomeni, da se artroza kolena pojavi pri tistih ljudeh, ki svoje telo velikokrat preveč obremenjujejo s različnimi športnimi aktivnostmi.

Artroza kolena lahko povzroča veliko težavArtroza kolena lahko povzroča veliko težav

 

Kako si lahko pomagamo sami

Če se tudi vam dogaja, da se soočate z bolečinami v kolenih, je artroza kolena mogoče tudi vaša tegoba. Z drugimi besedami ji lahko rečemo kar artritis. To je stanje, ko se obrabi izredno pomembno oblazinjenje med sklepi in zaradi tega pride do bolečin.

Načinov za samopomoč je seveda več. Prekomerno težki ljudje morajo začeti s hujšanjem, saj s tem poskrbijo za manjšo obremenitev kolen. Če se artroza kolena pojavi pri športnikih, morajo le-ti poskrbeti za primerno raztezanje pred aktivnostjo. Seveda si lahko pomagamo tudi s protibolečinskimi tabletami, kar pa dolgoročno ni najbolje.